Nyheter

Här samlar vi löpande olika nyhetsartiklar från redaktionen som är relevanta för poesi och dess värld. Vårt mål är att erbjuda en plattform där poesiälskare kan hitta allt från aktuella evenemang, poesifestivaler och andra nyheter som är av intresse för dem.

”Inte vårt bord!”

”Inte vårt bord!”

För ett par veckor sedan var jag i Luleå. Regionens kulturavdelning och Svenska Konstkritikersamfundet arrangerade en debatt med anledning av att Norrbottens-Kuriren lagt ned sin kulturredaktion.

Luften var tjock av indignation. Man kunde ha målat om Kulturens hus med den.

Sedan Kritiklabbet, Örnen och Kråkans moderskepp, startade har jag mött samma upprörda situation många gånger:

Med hänvisning till bristande intresse från läsarna har lokaltidningens kulturredaktion lagts ned. Yrkesmässigt berörda; konstnärer, författare, kritiker, förlag, scenkonst- och konsthallschefer förtvivlar och rasar. ”Har det vi gör inget värde?”  ”Inte kan väl allmänheten vara så ointresserad av konst!” ”Är frukten av vårt arbete inte värt tala om och tänka på?

Kulturpolitiker och deras högre tjänstemän på alla nivåer håller ofta med de aktiva och förstår att kritiken är en nyckelart i konstens ekosystem. Men ytterst få av dem vill ta ansvar. ”Inte vårt bord”, säger de. ”Kritiken är mediernas sak.”

Det är ett icke-svar idag. Ytterst lite talar för att tidningarna kommer att ta upp det de avslutat. Och eftersom kritiken faktiskt är en nyckelart i konstens ekosystem måste det till andra sätt att finansiera och bedriva kritik.

Enstaka politiker och tjänstemän prövar andra vägar. I region Västmanland och Västerås var man nyligen i Norrbottens och Luleås situation. Där har man en klok och kunnig litteraturutvecklare, tillika författaren: Helena Öberg-Carlsson. Hon har så smått börjat arbetet med att forma en kritisk och redaktionell miljö med sikte på att stödja den regionala kritiska offentligheten. Litet steg, förvisso. Men symboliskt viktigt.

Läs mer om projektet här

/Magnus William-Olsson

DIKTEN SOM DÖDSBESVÄRJELSE

DIKTEN SOM DÖDSBESVÄRJELSE

Hur skriver man poesi på ett språk som talas av väldigt få människor? Vad kan dikten göra för att bevara ett språk som är på väg att dö ut? Välkommen till ett samtal mellan poeten Linnea Axelsson och översättaren Johan Sandberg McGuinne om poesins möjligheter, utifrån Axelssons senaste verk ”Sjaunja” och Sandberg McGuinnes översättning av den kanadensiska poeten Josephine Bacons diktbok ”Ueish / Någonstans”.

Liveinspelning av Örnen och Kråkans poesipod 25 april kl 17:00- 18:00 Tranströmerbiblioteket i Stockholm

VÄLKOMNA!

Läget i den svenska poesin 2025

Läget i den svenska poesin 2025

POESIÅRET 2024 har kommit, Örnen och Kråkans kritiska kalender i vilken Sveriges främsta poesikritiker behandlar ca 150 poesiböcker från förra året. Vi bad två personer, Jonathan Brott och Hanna Johansson att lusläsa texterna och att utifrån boken och deras egna särskilda synvinklar på den svenska poesiscenen diagnostisera, reflektera och sätta sig till doms över den aktuella svenska poesin. Det blev en pod inspelad i Internationella biblioteket på Kungsholmen i Stockholm. Lyssna till den i länken

Samtalsledare: Edith Söderström

DET POETISKA EUROPA #2: POLSK SAMTIDSPOESI

DET POETISKA EUROPA #2: POLSK SAMTIDSPOESI

Välkomna till Tranströmerbiblioteket och inspelningen av Örnen och Kråkans pod om polsk samtidspoesi!

Datum: Tisdag 12 november 2024

Tid: 16:30-17:30

Glöm inte att:  boka plats

Vad karaktäriserar samtida polsk lyrik? Hur verkar den i det polsktalande offentliga rummet? Och hur mycket av den når Sverige egentligen? Det får vi svar på i det andra samtalet i poesisajten Örnen och Kråkans nya serie ”Det poetiska Europa”. Deltar i samtalet gör poeten och översättaren Göran Sommardal, kritikern och författaren Maja Thrane samt översättaren Irena Grönberg. Samtalet modereras av Edith Söderström.

VÄLKOMNA!

Bokomslag Poesiåret 2022

Trettio essärecensioner skrivna av Sveriges främsta poesikritiker om de viktigast poesiböckerna 2022. Kritisk genomgång av alla de andra diktsamlingarna från året. Gästessä, samt person- och titelregister. Allt du behöver veta om samtida poesi, samlat.


Örnen och Kråkans verksamhet och ekonomi vilar på läsarnas och lyssnarnas förtroende. Vill du stödja förekomsten  av professionell poesikritik som såväl är anständigt betald som omsorgsfullt redigerad?


Skriv upp dig till vårt Nyhetsbrev

Förutom att du får veckans upplaga direkt i inkorgen kommer vi även meddela när andra event och initiativ tas som kan tänkas vara intressanta för dig.


Vi använder cookies for att säkerställa att vi kan ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda denna hemsida, utgår vi ifrån att du inte motsätter dig detta.  Läs mer