Om oss

 

Örnen och Kråkan startades 2017 som ett av flera experiment på Kritiklabbet kring hur dagskritiken ekonomiskt, tekniskt och estetiskt skulle kunna utvecklas i framtiden. Tanken var att skapa en plats för kvalitativ, svensk poesikritik, en publikation för djuplodade läsningar av ny svensk och översatt poesi som inte skulle vara lätt tillgänglig och gratis för alla, samt rimligt arvoderad för skribenterna.

I dag har Örnen och Kråkan vuxit till den centrala punkten för svensk poesikritik. Vi publicerar de främsta kritikerna och har genom åren haft ett stort inflytande över den organiskt växande poesiscenen.

Vi publicerar varje vecka en essälång recension om en eller flera nyutkomna diktböcker. Var fjärde vecka spelar vi in Örnen och Kråkans pod inför publik, vanligen på Tranströmerbiblioteket i Stockholm – ibland gästar vi också bibliotek på annan ort. Varje vår ger Örnen och Kråkan dessutom ut en poesikalender där vi samlar årets essäer och kritiskt sammanfattar poesiutgivningen. Om sajten adresserar samtiden, adresserar kalendern framtiden. Där kan läsare, forskare och studenter möta och utforska gångna års poesi på svenska.

Redaktör är Edith Söderström. Magnus William-Olsson är ansvarig utgivare.
Örnen och Kråkan ägs av AB Örnen och Kråkan

Magnus William-Olsson

Magnus William-Olsson

Ansvarig utgivare

Vårt nätverk

Kritiklabbet

Kritiklabbet bedriver verksamhet som utvecklar kritikens produktion och distribution i den nya offentligheten. Det började som ett experiment för att undersöka dagskritikens konstnärliga, ekonomiska och tekniska former i en föränderlig offentlighet. Initiativet kom från Magnus William-Olsson och Fria seminariet i litterär kritik. Labbet drevs i en första fas (2016-2018) med finansiering (och redaktionellt oberoende) av Bonnier Books i samarbete med KTH, Handelshögskolan och Södertörns högskola mfl. och fortsatte därefter utanför Bonniers. Labbet samarbetar med kritiker, forskare samt andra intressenter för att experimentera med det kritiska verket och dess framtid. Målsättningen är att begrunda dagskritiken som konst- och kunskapsform i relation till ekonomiska och tekniska villkor och möjligheter. Vi arbetar för dagskritikens roll i morgondagens samhälle och dess potential för att påverka det samma.

Vi använder cookies for att säkerställa att vi kan ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda denna hemsida, utgår vi ifrån att du inte motsätter dig detta.  Läs mer