Nyheter

Här samlar vi löpande olika nyhetsartiklar från redaktionen som är relevanta för poesi och dess värld. Vårt mål är att erbjuda en plattform där poesiälskare kan hitta allt från aktuella evenemang, poesifestivaler och andra nyheter som är av intresse för dem.

POESIÅRET 2023

POESIÅRET 2023

Poesiåret 2023 är nu sänt till tryck och kommer till prenumeranternas brevlådor i slutet av mars.

Har du inte prenumererat än. Teckna dig R

POESI SOM KAMP OCH MOTSTÅND I DEN NYA OFFENTLIGHETEN

POESI SOM KAMP OCH MOTSTÅND I DEN NYA OFFENTLIGHETEN

Lajvinspelning av Örnen och Kråkans poesipod fredagen den 23 februari kl. 16:30 på Tranströmerbiblioteket i Stockholm (poden publiceras som pod i månadens sista upplaga 28 feb).

Med utgångspunkt i några historiska exempel talar Marcia Sá Cavalcante Schuback, professor i filosofi vid Södertörns högskola och poesiöversättare samt Judith Kiros poet och doktorand i engelska vid Karlstads universitet med Magnus William-Olsson om poeternas och poesins möjlighet att göra motstånd och att kämpa i en tid och en offentlighet som tycks dra tvetydigheten slöja över alla uttryck och handlingar.

Välkomna att lyssna!

OBS! NY ADRESS FÖR RECENSIONSBÖCKER!

OBS! NY ADRESS FÖR RECENSIONSBÖCKER!

Örnen och Kråkan, c/o Söderström, Åsögatan 130, 11624 Stockholm

Vi läser, diskuterar och värderar alla poesiböcker som sänds in till Örnen och Kråkan. Därefter tar vi ställning till om de ska få en recension på sajten, i kalendern eller – i sällsynta fall – inte alls. Nu är Edith Söderström åter på redaktörsstolen och därmed har vi ny recensionsboksadress. Skriv in genast i utskickslistor och adressböcker. Vi blir alltid lika glada för nya böcker i brevlådan!

Samtal med Daniel Möller – fredag den 6 oktober

Samtal med Daniel Möller – fredag den 6 oktober

”Mandråpare. Horkarl. Tjuf. Lögnare. Syndare. // J. Tankar. Ord. Och. Gärningar.” Under 1700-talet var det vanligt att man belackade varandra i ett slags poetiska tweets som sedan spreds i avskrifter. I Om de döda allt annat än gott skriver Daniel Möller, litteraturprofessor vid Högskolan i Halmstad, om svenska gravdikter som syftade till att fullständigt förinta forna antagonister.

Den 6 oktober klockan 16.00 pratar Daniel Möller om sin nya bok med Henrik Sahl Johansson på Tranströmerbiblioteket i Stockholm. Samtalet är en inspelning för Örnen och kråkans poesipodd.

Annons

Bokomslag Poesiåret 2022

Trettio essärecensioner skrivna av Sveriges främsta poesikritiker om de viktigast poesiböckerna 2022. Kritisk genomgång av alla de andra diktsamlingarna från året. Gästessä, samt person- och titelregister. Allt du behöver veta om samtida poesi, samlat.


Örnen och Kråkans verksamhet och ekonomi vilar på läsarnas och lyssnarnas förtroende. Vill du stödja förekomsten  av professionell poesikritik som såväl är anständigt betald som omsorgsfullt redigerad?


Skriv upp dig till vårt Nyhetsbrev

Förutom att du får veckans upplaga direkt i inkorgen kommer vi även meddela när andra event och initiativ tas som kan tänkas vara intressanta för dig.


  • POESIÅRET 2023
    Poesiåret 2023 är nu sänt till tryck och kommer till prenumeranternas brevlådor i slutet av mars. Har du inte prenumererat än. Teckna dig HÄR

Vi använder cookies for att säkerställa att vi kan ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda denna hemsida, utgår vi ifrån att du inte motsätter dig detta.  Läs mer