En gatsten, känslan av en servett mot munnen … Att skriva skönlitteratur är tätt förbundet med förmågan att minnas. Men hur? I Örnen och kråkans poesipod pratar Henrik Sahl Johansson och Birgitta Holm om skapande och minne.

Vilken funktion har minnesprocessen i skapelseakten?

I sin nya bok, Mnemosyne: Nio essäer om skapande (Ellerströms), skriver författaren och litteraturprofessor emerita Birgitta Holm om författare som följt henne genom livet – Marcel Proust, Selma Lagerlöf, Friedrich Hölderlin, Christa Wolf, James Joyce, Samuel Beckett, Marguerite Duras, Franz Kafka, T. S Eliot och Jorge Luis Borges.

Gemensamt för dessa författare är också att de på olika vis har det mänskliga minnet centralt i sina verk. I Örnen och kråkans poesipod berättar Birgitta Holm om hur det kom sig att hon valde just dessa författare i sin bok om minne och skapande.

– För mig är nog det här den käraste bok jag skrivit, näst min avhandling. När jag kom in på det här var det nästan som att gå med slagruta till de här som ligger och vilar inom mig. Och tack vare det långvariga arbete med Oswald blev de här författarnas tonfall en del av mitt blodomlopp.

Klicka på länken ovan för att höra hela samtalet.

Vi använder cookies for att säkerställa att vi kan ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda denna hemsida, utgår vi ifrån att du inte motsätter dig detta.  Läs mer