Svenska gravdikter har traditionellt varit välvilliga mot de döda. Men under slutet av 1600-talet hände någonting: plötsligt började det dyka upp smädande gravpoesi med syfte att skymfa mottagaren. Varför? I månadens podd berättar litteraturprofessor Daniel Möller om sin bok ”Om de döda allt annat än gott”.

”Mandråpare. Horkarl. Tjuf. Lögnare. Syndare. // J. Tankar. Ord. Och. Gärningar.” Så skrev prästen Brynolph Hallborg om komministern Hans Bjugg, som även var hans svärfar, i mitten av 1700-talet. Den långa, kränkande gravdikten är exempel på en särskild slags poesi som uppkom i Sverige under 1600- och 1700-talet.

I Om de döda allt annat än gott skriver Daniel Möller, professor i litteraturvetenskap vid Högskolan i Halmstad, om framväxten av de ”ärekränkande, burleska och infamhumoristiska” inslagen i svensk gravdiktning. På Tranströmerbiblioteket talade han och Henrik Sahl Johansson om syftet med de elaka och humoristiska dikterna – och hur det kom sig att de alls började skrivas.

Klicka på länken ovan för att lyssna på podden.

Vi använder cookies for att säkerställa att vi kan ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda denna hemsida, utgår vi ifrån att du inte motsätter dig detta.  Läs mer