Örnen och Kråkans pris till årets poesiförlag går år 2023 till 20TAL Bok

MOTIVERING:

20TAL är tidskriften som också blev ett förlag, och som med till synes outsinlig ork och ett varmt hjärta för poesin år efter år skapar levande sammanhang för dikten: festivaler, klubbar, skrivarverkstäder, uppläsningar, scenföreställningar. I alla dessa sammanhang ger man poesin en publik den annars alltför sällan når, inte minst genom att låta den möta röster från andra sfärer i samhället: teatern, konsten och musiken men också skolan och forskningen. I varje nummer av tidskriften liksom vid den kvällslånga uppläsningen Akt Ung ger man utrymme åt unga, oetablerade, men högst kvalitativa poeter att få pröva sina poetiska vingar. Förlagsverksamheten har också den rymt en utgivning med påtagligt ung prägel, med många poeter vilka senare etablerat sig som viktiga röster i den svenska poesin, och alltid i väl redigerade utgåvor. De senaste åren har 20TAL Boks sparsmakade poesiutgivning tagit ännu ett steg och blivit än vassare. De publicerade poeterna har alla, på olika vis, utövat ett starkt och vitalt inflytande över svensk poesi.

Juryn har 2023 bestått av: Tatjana Brandt, Magnus Jacobsson, Henrik Sahl Johansson, Edith Söderström, Alice Thorburn och Magnus William-Olsson.

OM PRISET:

Förlagsbranschen utvecklas snabbt till följd av tekniska och ekonomiska förhållanden, förändringar i uppmärksamhetsekonomier och konsumtionsbeteenden. Nya sätt att publicera, distribuera och konceptualisera böcker lanseras. I år har till exempel hybridförlag och ljudboksutgivningen debatterats flitigt. Nya förlags föds och utmanar gamla ärevördiga. Omsorgsfullt formgivna och redaktörstunga utgåvor står mot gör-allt-självutgivning. Och ingenstans syns utvecklingen tydligare än i utgivningen av poesi, den monetärt minst, men symboliskt kanske mest lukrativa genren.

För att uppmärksamma, värdera och främja förläggeriets konst har ÖRNEN OCH KRÅKAN inrättat ett pris till årets poesiförlag. Priset utdelas i år för tredje gången. Alla utgivare av svenskspråkig poesi kan komma ifråga för priset, som åtföljs av en utförlig motivering.

Priset består av vandringspokal i glas formgiven av författaren och glaskonstnären Sara Mannheimer och tillverkad på STHLM GLAS i Gustavsberg. Pokalen, på vilken pristagarnas namn varje år graveras, fylls med mörk rom som det prisade förlaget förväntas traktera besökande poeter, översättare och andra poesiarbetare med under det år de hyser den. Samt ett diplom att hänga på väggen. Tidigare pristagare är Rámus (2021) samt Anti Editör (2022)

På fotot 20Tals Madeleine Grive och Alexander Svedberg från prisutdelningen vid invigningen av årets Poesimässa i Tranströmerbiblioteket

Vi använder cookies for att säkerställa att vi kan ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda denna hemsida, utgår vi ifrån att du inte motsätter dig detta.  Läs mer